Konferencija “Njegujmo naše različitosti”

U sklopu obilježavanja dodjele nagrade Prijestolnica dijaloga Euro-mediteranske regije 2021. koju je ove godine Anna Lindh Fondacija uručila Gradu Mostaru, održana je u srijedu 29.12.2021. godine, u Muzičkom centru Pavarotti Mostar, konferencija pod nazivom “Njegujmo naše različitosti” u hibridnom obliku.

Organizacijom konferencije stvaramo dodatni prostor za razmjenu primjera dobre prakse iz drugih gradova i zajednica. Želimo uhvatiti dah prostora i vremena drugih zajednica i biti dio šire obitelji međukulturalnog dijaloga.

Sudionicima događaja obratili su se, glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina, predstavnik ALF mreže u BiH, Miralem Turšinović, regionalni koordinator za Južnu Europu i Mediteran Organizacije gradova svjetske baštine, Rafael Perez de la Concha Camacho, zamjenik gradonačelnika Općine Limassol, Neophytos Charalambides, direktorica Muzičkog Centra Pavarotti, Tajma Guzin, te voditeljica operacija i interkulturalnih istraživanja pri ALF-u, Eleonora Insalaco.

U sklopu konferencije premijerno je prikazana najava filma “Grad koji govori”.
Nagrada Prijestolnica dijaloga Euro-mediteranske regije je inicijativa Anna Lindh Fondacije, kao prve institucije za promicanje interkulturalnog dijaloga u euro-mediteranskoj regiji.

Nagrada je zamišljena kao međunarodno priznanje za gradove koji su implementirali ili pokrenuli interkulturalne politike i akcije te imaju viziju poboljšanja kulturne raznolikosti, međukulturalnih odnosa i saradnje u euro-mediteranskoj regiji uspostavljanjem saradnje između različitih dionika procesa.
Nagrada ima za cilj odati priznanje multikulturalnim gradovima i gradovima koji imaju viziju, koji provode interkulturalne politike i podržavaju interkulturalne inicijative u smislu razvoja društvene i kulturne saradnje. Višestoljetna izgradnja dijaloga, zajedničkog života isprepletenih tradicija i običaja, te poseban napor i trud koji je Mostar uložio u poslijeratnom periodu, uključujući i proces obnove Starog mosta te obnove dijaloga između građana Mostara, u konačnici je nagrađen ovim velikim priznanjem.

IDEAA Mostar

Pročitajte novosti i aktualnosti koje redovno objavljujemo na našoj stranici i ujedno Vas pozivamo da nas pratite na našin socijalnim mrežama.

Najnoviji projekti