Ovaj događaj se organizuje uz podršku Europa Nostre i Europskog centra za naslijeđe, u saradnji s Gradom Mostarom i Muzičkim centrom Pavarotti

U 2023. godini, radionice za urbanistički i arhitektonski dizajn pod nazivom “UNESCO heritage paths” u organizaciji Urbane kuće IDEAA, otvorit će novo poglavlje u većoj međunarodnoj inicijativi koja se odnosi na povratak prava na grad i proizvodnju urbanih prostora za 21. stoljeće. Kreativno ispreplićući teoriju i praksu, ovi događaji postavit će temelje za dva događaja od kritične važnosti: 20. godišnjcu od obnavljanja Starog mosta (2024.) i 20. godišnjicu od upisaa na UNESCO listu svjetske baštine, historijske jezgre Mostara (2025.). Radionica 2023. godine istražit će ideje i scenarije za ekološki i kulturno odgovorno proširenje, dizajn i upravljanje svjetskom baštinom u Mostaru, odlučnim pozicioniranjem u eko-urbanosti, filozofiji i teoriji održivosti okoliša i kulture te uključivanju praksi radikalnog realizma. Mostar se još uvijek oporavlja od tragedija svoje nedavne prošlosti.

Dok je povijesna jezgra dobila svoje zasluženo priznanje, potrebno je još mnogo različitih mostova kako bi se slavilo i pomoglo u zacjeljivanju dragocjenog i jedinstvenog društvenog tkiva plemenitog grada. Most, dizajniran i izgrađen od strane Mimara Hajrudina 1566. godine, zadržava izvornu kulturnu energiju za okupljanje i ponovno definisanje cjelokupne urbane slike Mostara. Ove godine, Partizansko spomen groblje, memorijal izgrađen 1965. godine arhitekte Bogdana Bogdanovića, mjesto s jednako tragičnom historijom i potencijalom za definiranje kulture, uključeno je na listu 7 najugroženijih spomenika Evrope u sklopu programa Europa Nostra 7ME2023. Iako nesretnim razlogom, ta nominacija formalno priznaje trajnu vrijednost i izuzetnu važnost Memorijala – ne samo za Mostar, već za Evropu u cjelini. Ta nominacija također podsjeća da projekti modernističke ere sve više postaju predmet zaštite baštine. 

Co+re 2023 heuristička dizajnersko-istraživačka intencija  će  istražiti i projicirati u budućnost sinergije i veze između ova dva mjesta izvrsnosti koja čine Mostar – Mostarom. Radionica će se usredotočiti na urbani prostor i prakse koje povezuju ova dva mjesta, na “Mikelanđelovom intenzitetu” koji je pun energije za pozitivne promjene.

Lista predavača:

Darko Radović

Darko je arhitekta i urbanista – suosnivač co+re.platforme za strateško razmišljanje i život u boljim gradovima, koja djeluje iz Tokija, Bangkoka, Milana i Ljubljane. On je profesor emeritus na Univerzitetu Keio, Tokio; Ekspert za kontekstualna istraživanja na Gehlu, Kopenhagen; kopredsjedavajući Gradske prostorne arhitekture, Bologna, i gostujući profesor na Univerzitetu Chulalongkorn – INDA, Bangkok i Univerzitet u Ljubljani.

Od 2010. godine sa Davisi Boonharm suorganizuje i vodi redovne radionice urbanističkog i arhitektonskog dizajna na području Jadranskog mora. Darko je predavao, istraživao i radio na polju urbanizma i arhitekture u Evropi, Australiji i Aziji. Njegove knjige uključuju “neobični Tokio”; “mali Tokio”; “Subjektivnosti u istraživanju urbanog”; “eko-urbanost”; “Urbofilija”; “Kroskulturni urbani dizajn”; „Zeleni grad“.

Davisi Boontharm

Arhitektica, urbanista i umjetnica Davisi Boontharm suosnivačica je co+re.platforme za strateško razmišljanje, stvaranje i život boljih gradova sa sjedištem u Bangkoku u partnerstvu sa Keio Univerzitetom – Tokio, Politecnico di Milano i Univerzitetom u Ljubljani gdje trenutno radi kao gostujući profesor. Njena akademska karijera se proteže od Francuske preko Tajlanda, Singapura, Australije i Japana.

Davisine istraživačke knjige uključuju ‘’Tokio, Bangkok, Singapur, Kreativni milje“, „Mali Tokio“ itd. Njena strast prema gradovima takođe nalazi svoj izraz u umjetničkom radu. Njene zadivljujuće skice i slike prikazuju posebnu vezu između nje i mjesta. Svoje radove izlagala je u Japanu, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

 

Amir Vuk Zec

Sarajevski arhitekt u 40 godina dugoj praksi realizira objekte različitih mjerila s istim nivoom posvećenosti često se naslanjajući na kontekst podneblja u kojem stvara pritom ne osvrćući se na ustaljene dogme i formalizme. Može se ustanoviti kako je prirodni nasljednik i protagonist sarajevske škole arhitekture, što potkrepljuju brojna predavanja i realizacije u kojima veliku pažnju poklanja slojevitom graditeljskom naslijeđu, aromatičnosti prostora, filigranskim detaljima i naposljetku romantiziranoj kombinaciji svega toga.

1984. godine za najbolje realizirani interijer Zlatarske radnje osvaja republičku nagradu “Borba” u suradnji s Mirkom Marićem Marom. Bio je to veliki podstrek za sva buduća stvaranja i osvojene nagrade poput Grand Prix Collegium Artisticuma za različite tipove arhitekture, te AIT Award i A'design Award za Hotel Pino. Realizacija Hotela Pino na Trebeviću u Sarajevu je ujedno i najviše prepoznati projekt Studija Zec, pa je tako nominiran za EU Mies van der Rohe nagradu 2017.god. i Aga Khan nagradu 2022.god. Kroz kontinuirani rad u vrlo nestabilnim uvjetima bosanskohercegovačke arhitekture Amir Vuk se duhovito koristio sintagmom “Urgentna arhitektura” te na tako slikovit način objasnio kontekst u kojem se ostvario.

Osim arhitekture Amir Vuk je kreator mnogobrojnih izložbi, scenografija, publikacija, itd. čime reflektira umjetnički odnos prema prostoru i veliku energiju u svakodnevnom djelovanju čime je zadužio nadimak Zec. Od 2022. godine postaje dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kao kruna karijere za nesebični doprinos u prostoru i ostvarenju prepoznatljive “Nasmijane arhitekture”.

Tetsuo Kondo

1975 Rođen u prefekturi Ehime, Japan
1999 Diplomirao na Nagoya Institute of Technology
1999 – 2006- Radio u Kazuyo Sejima and associates, SANAA
2006 – Osniva Tetsuo Kondo Architects
2020. – Posebno imenovan vanredni profesor na Nagoya Institute of Technology

www.tetsuokondo.jp

Ko Nakamura

Architect, Ph.D
MOSAIC DESIGN Inc.

Rođen u Tokiju 1978. godine. Nakon što je diplomirao na Univerzitetu Nihon (BA) i Univerzitetu Waseda (MA), predavao je na Univerzitetu u Tokiju – Kengo Kuma Lab, Waseda Univerzitetu – Nobuaki Furuya Lab i Meiji Univerzitetu I-AUD. Doktorirao je istraživanjem „Food Truck Urbanism“ na ulicama jugoistočne Azije, a zatim je osnovao MOSAIC DESIGN Inc. (https://mosaicdesign.jp) 2011.

Pokušava da poveže dizajn i istraživanje, kao što je „COMMUNE ” projekat u Tokiju koji je mjesto korektivnog kulturnog malog biznisa, kao što su “Lučka tržnica Yokosuka” ili “Taichung Heat Valley” itd. Nedavno je objavio i “POP URBANIZAM” da ispravi 36 uzoraka modernizovanih tržnica u svijetu.

Rafael A. Balboa

architect PhD.

Rafael A. Balboa je trenutni dopisnik italijanskog arhitektonskog magazina Domus sa sjedištem u Japanu, i živi u Tokiju već 15 godina. Magistrirao je na Univerzitetu u Tokiju (Chiba Manabu Lab, bivši Tadao Ando Lab) i doktorirao na istoj instituciji pod vodstvom prof. Kengo Kume. Istraživač je saradnik na Univerzitetu u Tokiju i Univerzitetu Keio, te gostujući predavač na drugim arhitektonskim institucijama u Japanu i inostranstvu.

Njegova stalna istraživanja vezana su za implementaciju i spekulaciju urbanih metafora i dijagramskog razmišljanja, sa posebnim fokusom na „prostourbanizam“ i „urbanu teratologiju“. Član je JIA (Japanskog instituta arhitekata), suosnivač je i vodi od 2013. svoju praksu arhitekture i urbanog dizajna STUDIO WASABI, razvijajući projekte od urbanih do domaćih razmjera u Džakarti, Latviji, Meksiku i Japanu.

2017. postaje direktor Casa Nano, umjetničke rezidencije u Tokiju koja je dio Casa Wabi fondacije sa sjedištem u Meksiku. Fondacija koju je dizajnirao Tadao Ando je nevladina organizacija koja prima umjetnike iz cijelog svijeta i podržava lokalne zajednice. Fondacija koju je kreirao Tadao Ando i koja je otvorena 2014. je nevladina organizacija koja prima umjetnike iz cijelog svijeta i podržava lokalne zajednice.

Manca Košir

Manca Košir, rođena 1995. godine u Ljubljani, radi u oblasti arhitekture i izdavaštva, sa strašću za revitalizacijom arhitektonskog naslijeđa. Studirala je na interdisciplinarnom programu co+labo Univerzitetu u Ljubljani i Keio Univerziteta.

Ima iskustvo u slovenačkim i tokijskim arhitektonskim studijima, te u Zavodu za zaštitu kulturne baštine Slovenije. Sarađuje sa portalom Kajža na podizanju svijesti o naslijeđu. Bila je član uredničkog odbora Outsider Magazina i doprinijela stvaranju Ventilator Magazina. Također je i istraživač Centra za arhitekturu Slovenije i galerije Dessa.

Sotaro Myatake

1991.: Rođen u prefekturi Kagawa, Japan
2014.: diplomirao na Sveučilištu Keio
2015. – 2016.: Radio u Gehl Architects
2017.: Završio diplomski studij, Sveučilište Keio
2017. – 2022.: Radio u Tezzo Nishizawa Architects (Zadužen za dizajn Hachinohe Art Museum)
2021. – 2023.: radio na Institutu za industrijske znanosti, Sveučilište u Tokiju (Istraživač projekta)
2022.: Osnovan Miyatake Architects and Partners, MAAP
2022.: radio na Sveučilištu Keio (asistent u istraživanju)

Ana Medina

Ana Medina je profesorica i osnivačica Master progarama naprednog arhitektonskog dizajna (MADAA) na Universidad de Las Americas u Kitu, Ekvador. Doktorirala je u oblasti arhitekture (2017) i magistrirala u oblasti kolektivnog stanovanja (2012), oboje na Politehničkom univerzitetu u Madridu. Diplomirala je arhitekturu na Papinskom katoličkom univerzitetu u Ekvadoru.

Anino istraživanje se uglavnom bavi kritičkim ispitivanjem strategija i praksi kolektivnog planiranja i dizajna prostora u odnosu na pitanja privatizacije, neformalnosti, svakodnevnog ljudskog ponašanja i zdravog dizajna prostora. Njen rad daje doprinos području arhitekture i urbanog dizajna kombinovanjem širokog spektra, kako kompjutacijskih, tako i kvalitativnih metodologija istraživanja dizajna kao što su mašinsko učenje i vještačka inteligencija u prostorno-vremenskoj i geoprostornoj analizi i arhitektonskoj etnografiji, dizajnu angažovanja zajednice i disidentskim kontrakartografijama.

Mei Morimoto

1994. – Rođena u prefekturi Kanagawa, Japan
2017. – diplomirala na Sveučilištu Keio
2020. – Završila magisterij na Sveučilištu Keio i KTH Royal Institute of Technology
2020. – Radi u ISTRAŽIVAČKOM INSTITUTU ZA ARHITEKTURU (trenutno živi u Nagoyi)

Edin Zoletić

Rođen sam u Vinkovcima, Hrvatska, a arhitekturu sam studirao u Sarajevu nakon čega odlazim na Erasmus razmjenu u Stuttgart. Fokus mog magistarskog rada bila je ‘Regeneracija stambenog prostora u zgradama 20. stoljeća’. Specijaliziram na polju posttranzicijskpg arhitektonskog razvoja sa velikim interesovanjem za socijalističke i moderne strukture.

Dragocjeno iskustvo stekao sam kroz praksu u Ackermann und Raff Architecture Studio u Stuttgartu, te godinu dana kao asistent u nastavi na Univerzitetu u Sarajevu. Trenutno sam angažovan na različitim arhitektonskim projektima u Studio Zec u Sarajevu. Posvećen sam stvaranju funkcionalnog, ekološki osviještenog dizajna za porodice, s ciljem stvaranja prepoznatljivih prostora s nezaboravnim siluetama i konceptualnim osnovama.

Hrvoje Bota

Rođen u Splitu 1979. godine. Nakon što je diplomirao arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu 2005. Godine bavi se urbanizmom u URBOS doo, Split, a zatim 2014. osniva ODRŽIVO d.o.o. Održivo d.o.o. / Permakultura, Arhitektura i Urbanizam.

Ima iskustvo u urbanističkom planiranju, održivoj arhitekturi, dizajnu hortikulture, permakulturnom dizajnu i regenerativnoj poljoprivredi. Vlasnik je malog regenerativnog seoskog imanja i kuće od konoplje u Bisku, blizu Splita. Posvećen je razvoju regenerativnih živih eko sistema i zajednica u urbanim i ruralnim područjima.

Vernes Voloder

Vernes Voloder, rođen 1977. godine u Mostaru, završio je školovanje u istom gradu. Diplomirao je komunikologiju na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Svoje vještine dodatno je usavršio diplomiranjem na BBC-evoj školi novinarstva i Londonskoj školi za odnose s javnošću. Od 1996. godine Vernes je istaknuti novinar, obnašao je funkcije urednika i suradnika na Omladinskom radiju X Mostar i TVBiH.

Također je doprinio međunarodnim novinskim kućama, uključujući Radio Slobodna Europa i Glas Amerike. Uz to, suosnivač je Nansen dijalog centra Mostar i bavio se obukom rješavanja sukoba u zemlji i inozemstvu. Aktivan je član međunarodnih mreža povezanih s političkom kulturom, ljudskim pravima i vodstvom.

Tjaša Mohar Plavec

Tjaša Mohar Plavec završila je magisterij iz arhitekture na Sveučilištu u Ljubljani 2016. Radno iskustvo ima u Londonu, UK (u Orprojectu od 2014. do 2015.), Ljubljani, SI (u SADAR+VUGA od 2016. do 2017.), Amsterdamu, NL (u XML-u od 2017. do 2018.) i u Tokiju, Japan (u Sou Fujimoto Architects između 2018. i sredine 2019.).
U drugoj polovici 2019. osnovala je Atelier Abroad Architecture zajedno s Maticom Moharom, mag. arh.

“Bila sam izložena mnogim različitim kulturama i stilovima života diljem svijeta, a moja
strast za poboljšanjem svijeta kroz prave arhitektonske elemente nikada nije prestala rasti.

Osnivanje AtelierAbroad meni i mom partneru daje priliku da doprinesemo društvu, dok stvaramo vlastitu arhitektonsku priču. To dovodi do razvoja kroz rad.”

Matic Mohar

Matic Mohar završio je magisterij iz arhitekture na Sveučilištu u Ljubljani 2017. Prije studija uzeo je jednogodišnju radnu vizu na Novom Zelandu gdje je stažirao u arhitektonskom studiju Stephena Fitzgeralda.

U prošlosti je bio uključen u razne poslovne modele i zajedno sa svojim partnerom 2019. osnovao je arhitektonski ured Atelier Abroad. Bio je tutor i gostujući predavač na Archiplyju, arhitektonskoj radionici održanoj 2018. u Islamabadu, Pakistan.

Suosnivač je i organizator Atelier Abroad Workshopa koji se od 2022. održava na Baliju u Indoneziji i Ljubljani u Sloveniji. “Učiti ljude kako rasti i uspjeti jedna je od stvari koje vas najviše ispunjavaju.”

IDEAA Mostar

Pročitajte novosti i aktualnosti koje redovno objavljujemo na našoj stranici i ujedno Vas pozivamo da nas pratite na našin socijalnim mrežama.

Najnoviji projekti