100 godina Bogdana Bogdanovića

FAD 2022 – Festival Arhitekture i Dizajna

PROGRAM:
Nedjelja 11.9.2022.

Darko Radović
David Sim
Mirzah Fočo

Organizator Urbana kuća “IDEAA” Mostar
Partner organizacije: Muzicki centar Pavarotti 
Podrška organizaciji: Grad Mostar

Danas obilježavamo 100 godina od rodjenja arhitekte Bogdana Bogdanovića.
Tim povodom, IDEAA posvećuje svoje prvo izdanje FAD festivala (Festival arhitekture i dizajna) arhitekti Bogdanovicu pod nazivom:
‘100 godina Bogdana Bogdanovića’.
Uskoro vise informacija o FAD programu i učesnicima.
Povodom 100.rođendana u prilogu pročitajte tekst koji je svom profesoru napisao njegov nekadašnji student, danas profesor, Darko Radović. Kako kaze prof. Radović:
”Bogdane, hvala na svemu i sretan vam rođendan! “
 

100. rodjendan arhitekte Bogdana Bogdanovića 
20.8.1922. – 20.8.2022.

Profesora Bogdana Bogdanovića sam upoznao na prvoj godini studija arhitekture, kad je ciklus predavanja iz „Urbanologije“ započeo pitanjem na koje možda i nema pravog odgovora, ali koje treba stalno postavljati (i koje ja, evo već decenijama nosim u sebi i postavljam svojim studentima): „Šta grad čini gradom?“

Bogdana sam prvi put sreo te daleke 1974. godine, ali već sam ga “znao”. U mom rodnom Mostaru on je desetak godina ranije izgradio Partizansko spomen groblje, novi ponos već preponosnog Grada, kojem taj čudesni kvalitet gradskosti, autentičan urbanitet, sigurno ne nedostaje.

Bogdan i Mostar su se voljeli.

Bogdan je volio, osjećao i razumio Mostar, i još više – uspio je da ga reinterpretira, dodavši mu bijeli akropolis, jedinstvenu nekropolu zasnovanu na humanističkim idealima, na suncu koje slavi život.

Mostar je volio i prihvatio Bogdana. On je zvanično ali, još važnije, i na ulicama grada bio počasni Mostarac. Često je govorio kako mu to mnogo znači, što je meni bilo jasno već kad je prvi put prepoznao moj mostarski akcent. Od tada sam kod Bogdana imao nekakav poseban, nezaslužen status, koji je mnogo kasnije, dijeleći tjeskobe ranih devedesetih, postajao sve jači, do Beča i do kraja.

Bogdanova osunčana nekropola na padini iznad Mostara je ogledalo (suštine) mog rodnog grada, humanizma i konvivencije koji imaju moć da nadvladaju i zlo i smrt. Uz njegove mnoge druge (g)radove, mostarski spomenik čini Bogdanovo naslijeđe besmrtnim. Kao sto se pokazalo nemogućim istrgnuti iz Mostara Mimara Hajrudina, isto je tako nemoguće mu je oduzeti Bogdana. On je, prevodeći društvene ideale i osunčanost grada koji već u svom imenu ima most, u bijeli kamen Mostara, stvorio još jedan koji ima moć da nadvlada crnilo mraka, košulja, majica.

Bogdane, hvala na svemu i – sretan Vam rođendan!

Darko Radović
Bogdanov student i prijatelj
Bologna, 19.8.2022.

IDEAA Mostar

Pročitajte novosti i aktualnosti koje redovno objavljujemo na našoj stranici i ujedno Vas pozivamo da nas pratite na našin socijalnim mrežama.

Najnoviji projekti