FAD 2022.

FAD 2022 – Festival Arhitekture i Dizajna

PROGRAM:
Nedjelja 11.9.2022.

Darko Radović
David Sim

Organizator Urbana kuća “IDEAA” Mostar
Partner organizacije: Muzički centar Pavarotti 
Podrška organizaciji: Grad Mostar

Jedan od programskih nosilaca Urbane kuće IDEAA je Festival arhitekture i dizajna (FAD).

FAD je osmišljen iz potrebe afirmacije arhitektonske djelatnosti, njene naučne i umjetničke vrijednosti kao i njenog društvenog karaktera. Pored krovnog događaja tokom godine predviđen je niz aktivnosti: izložbe, radionice za različite dobne skupine, interaktivni programi za mlade, specijalizirani ljetni programi za studente arhitekture i dizajna. Iako smo prvi FAD planirali održati 2020. godine, nismo uspjeli, uslijed Covid-19 pandemije.

S toga prvijenac  posvećujemo liku i djelu Bogdana Bogdanovića pod nazovom „100 godina Bogdana Bogdanovića“.

Potaknuti nemilim događajima koji su se prije nekoliko mjeseci desili na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, shvatili smo da je neophodno da više govorimo ne samo o Partizanskom spomen groblju već i o cjelokupnom opusu Bogdanovićevog djelovanja, pa ćemo tako kroz razgovore sa nekim od predviđenih gostiju otvoriti i temu značaja grada, razumijevanja grada, voljenja grada.

 „Grad razumeti i grad voleti to su reverzibilni odnosi; volimo ono sto razumemo, a plašimo se onoga sto ne razumemo. Čovek koji pristžze u gradove, isto kao i onaj koji je već tamo, emocionalno nema više sta gradu da ponudi, i to ne zato što to ne bi želeo, već zato sto to i ne može. Kome, odnosno čemu nuditi svoja osećanja? Nečemu sto je bilo grad iii, u najboljem slučaju, nečemu sto prestaje da bude grad, a sto sam čovek ne uspeva više ni da vidi jasno, ni da registruje kao sto treba, što sve teže identifikuje, i sto sve manje adekvatno i sve hipotetičnije ,,preslikava” u svojoj svesti?“   

 Bogdan Bogdanović

FAD 2022 „100 godina Bogdana Bogdanovića“ je zvanično najavljen 20.8.2022. na Bogdanovićev 100-ti rođendan. Prvi dio programa će biti održan 11.9. 2022. godine u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru s početkom u 18:00 sati, a drugi dio FAD 2022 planiran je za 15.9. u 19:00 sati u online putem Zoom-a.

Neki od gostiju predavača su prof. Darko Radović, prof. Emily Makaš, arhitektica Aida Murtić i niz drugih gostiju koji će podijeliti svoje emocije, sjećanja i istraživanja vezana za lik i djelo Bogdana Bogdanovića.

Paralelno sa organizacijom FAD 2022, Urbana kuća IDEAA priprema aplikaciju za  „Europa Nostra 7 most endangerd Monuments“. To je mali korak koji, kao nevladina organizacija, možemo napraviti na putu ka krajnjem cilju, a smatramo da Partizansko spomen gorblje, kao i cjelokupni opus Bogdana Bogdanovića treba postati dijelom UNESCO-ve svjetske baštine. Nešto više  o samom procesu upisa i značaja upisa na listu svjetske baštine, imat ćemo priliku čuti u sklopu „FAD 2022“ programa.

DARKO RADOVIĆ
biografija

Darko Radović, profesor je emeritus na Keio univerzitetu i osnivački partner (zajedno s Davisi Boontharmom) „co+re“  nezavisne međunarodne platforme za strateško razmišljanje i stvaranje boljih gradova, sa sjedištem u Bangkoku (core.place), Tokiju (Keio univerzitet), Ljubljani (Fakultet za arhitekturu) i Milanu (Politecnico di Milano). Darko je predavao, istraživao i bavio se arhitekturom i urbanizmom u Europi, Australiji i Aziji. Općenito, njegov rad fokusiran je na vezu između ekološke i kulturne održivosti i situacija u kojima se arhitektura i urbani dizajn preklapaju, gdje društveno počinje dobivati fizički oblik. Njegova koordinirana istraživanja koncepata urbanosti i održivog razvoja fokusiraju se na kulturno i ekološki raznolike kontekste koji razotkrivaju razlike i nude susret s drugim. Darkove publikacije uključuju knjige „Tokyo – right to the city“; „U potrazi za urbanom kvalitetom“ (s D.Boontharmom, 2014); „Subjektivnosti u istraživanjima urbanog“ (2014); „Mali Tokio“, „Mn’M“ (s D. Boontharm; 2012); „Ekourbanost – prema dobro raspoloženim sredinama“ (2008); „Cross-Cultural Urban Design“ (s Bull, Boontharm, Parin, Tapie, 2008); „Urbofilija“ (2007); „Zeleni grad“ (2005);

Neka od najnovijih istraživačkih radova su: “Bilješke o (estetskom) prosuđivanju u vrijeme globalizacije – izvan želje za razumijevanjem Drugog” (2020);  „Tokio je živio, YeNeSen+Okurayama+Jiyugaoka+Spectacle+Golbal Future” (2021); “O vrijednosti nerazumijevanja u urbanom istraživanju” (predstoji 2023); “Ulice gdje se oči nikad ne susreću” (predstoji 2023).

 

DAVID SIM
biografija

David Sim je bio partner i kreativni direktor u studiju Jan Gehla do 2021. godine. Kao kamen temeljac Gehlova razvoja, David je bio odgovoran za pokretanje većine urbanističkih strategija i planske dokumentacije. Njegova stručnost vidljiva je u cijelom svijetu jer vodi mnoge od Gehlovih vodećih projekata, uključujući Christchurchov plan za oporavak od potresa, metro u Melburnu, urbane strategije za Buenos Aires, središnji Tokio i Sao Paulo te master planove za Lil, Keln, Santiago de Chile i mnoga druga mjestia.

Uvijek spajajući praksu s istraživanjem dizajna David je 2019. godine objavio knjigu „Soft City: Building Density for Everyday Life“. Već s nekih 20 prevoda, knjiga predlaže organizaciju i raspored izgrađenog okoliša za fluidnije kretanje i udobnost, raznolikost tipova zgrada i promišljen dizajn kako bi se osigurala održiva urbana sredina i društvo. David je prirodni komunikator, željan je podijeliti svoje znanje s drugima, te je održao bezbrojna predavanja i master class programe. David je urbani ekspert na odabranim Gehlovim projektima.

 

IDEAA Mostar

Pročitajte novosti i aktualnosti koje redovno objavljujemo na našoj stranici i ujedno Vas pozivamo da nas pratite na našin socijalnim mrežama.

Najnoviji projekti