IDEAA aplicirala na program “7 najugroženijih spomenika u Evropi”

IDEAA aplicirala na program “7 najugroženijih spomenika u Evropi” kandidaturom Partizanskog spomen groblja u Mostaru. 

IDEAA aplicirala na program “7 najugrozenijih spomenika u Evropi” kandidaturom Partizanskog spomen groblja u Mostaru. 

Program 7 najugroženijih pokrenula je u siječnju 2013. Europa Nostra s Institutom Europske investicijske banke kao osnivačkim partnerom. Podržava ga i program Kreativna Europa Europske unije, kao dio mrežnog projekta Europa Nostre ‘European Cultural Heritage Agora’. Program 7 najugroženijih je kampanja civilnog društva za spašavanje ugrožene europske baštine. Podiže svijest, provodi neovisne tehničke procjene, predlaže preporuke za djelovanje i nastoji prikupiti podršku za spašavanje odabranih ugroženih područja.

Biti na popisu 7 najugroženijih često služi kao katalizator za djelovanje i kao poticaj za mobilizaciju potrebne javne ili privatne potpore. Partizansko spomen groblje u Mostaru predstavlja značajnu baštinu i pripada kolektivnom sjećanju na antifašističke borce i žrtve Drugog svjetskog rata i kao takvo predstavlja zajedničku europsku baštinu i baštinu svih republika bivše Jugoslavije. Činjenica da se groblje nalazi u gradu Mostaru, koji je tokom raspada bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka prošao kroz još jedno stravično razdoblje razaranja i rata, ovom mjestu daje još važniju ulogu – mjesto sjećanja, mjesto mira i pomirenja za sve generacije. Nadalje, riječ je o značajnom umjetničkom djelu, djelu jednog od najznačajnijih arhitekata bivše Jugoslavije, Bogdana Bogdanovića. Lokacija predstavlja idealno mjesto, jedinstvo prirode (vode i zelenila) s arhitektonskim izrazom autora, njegova je neosporna kvaliteta. Partizansko spomen groblje u Mostaru dio je Bogdanovićevog umjetničkog ciklusa ekspresije iskonskih elemenata: kamena, zemlje, zraka, vatre i neba.

 

Očekivani ishod. 
Spomen područje – Partizansko spomen groblje u Mostaru je vrlo važno mjesto za budućnost Mostara kao grada. Naše ponašanje prema lokalitetu odredit će buduću prezentaciju grada – nadamo se, grada koji ima moć uključiti i predstaviti sve svoje historijske slojeve. Odnos prema lokalitetu pokazuje, još više, odnos prema graditeljskom naslijeđu socijalističkog perioda kao i odnos prema memorijalnim spomenicima antifašizma na tlu Bosne i Hercegovine.

 

Željeni ishod nominacije, prije svega, je prepoznavanje Partizanskog spomen groblja kao mjesta od europskog značaja, mjesta koje baštini i prenosi vrijednosti utemeljene u srži europskog nasljeđa i kulture: demokratija, antifašizam, jedinstvo u različitosti. , i pobjeda života nad smrću. Stoga bi sam odabir među finalistima puno značio u smislu promicanja vrijednosti i skretanja pozornosti na potrebu osiguranja finansijskih i administrativnih resursa za osiguranje egzistencije i aktivnog života ovog lokaliteta. Također, izbor među finaliste značio bi potvrdu nužnosti ssstemskog pristupa zaštiti lokaliteta u odnosu na dosadašnje ad hoc i povremeno bavljenje istim.

IDEAA Mostar

Pročitajte novosti i aktualnosti koje redovno objavljujemo na našoj stranici i ujedno Vas pozivamo da nas pratite na našin socijalnim mrežama.

Najnoviji projekti