Radionica “Putevi baštine UNESCO-a”

Radionica 2023. ima za cilj istražiti ideje i scenarije za ekološki i kulturno odgovorno proširenje, dizajn i upravljanje Svjetskom baštinom u Mostaru.

U 2023. godini, radionice urbanog i arhitektonskog dizajna co+re će, u organizaciji IDEAA, pod nazivom „Putevi baštine UNESCO-a“, otvoriti novo poglavlje u široj međunarodnoj inicijativi koja se odnosi na vraćanje prava na grad i proizvodnju urbanih prostora za 21. vijeka. Kreativno ispreplićući teoriju i praksu, ovi događaji će postaviti osnovu za dva naknadna događaja od kritičnog značaja: 20. godišnjica ponovnog otvaranja Starog mosta (2024.) i 20. godišnjica UNESCO-ve liste povijesne jezgre Mostara (2025.).

Radionica 2023. će istražiti ideje i scenarije za ekološki i kulturno odgovorno proširenje, dizajn i upravljanje Svjetskom baštinom u Mostaru, odlučnim pozicioniranjem u idejama(ima) eko-urbanosti, filozofiji i teorijama ekološke i kulturne održivosti i angažmana , prakse radikalnog realizma. Mostar se još uvijek oporavlja od tragedija nedavne prošlosti. Iako je historijsko jezgro dobilo dužno priznanje, još uvijek je potrebno mnogo više i raznolikih mostova kako bi se proslavilo i pomoglo u liječenju dragocjenog i jedinstvenog društvenog tkiva plemenitog grada. Most, koji je projektirao i sagradio Mimar Hayrudin 1566. godine, zadržava izvornu kulturnu energiju za okupljanje i red(de)finiranje cjelokupnog urbaniteta Mostara. Partizansko spomen groblje projektovano i izgrađeno 1965. godine Bogdan Bogdanović, mesto sa podjednako tragičnom istorijom i potencijalom za definisanje kulture, ove godine je uvršteno na listu najugroženije baštine Evrope Europa Nostra. Uprkos tužnim razlozima, to uključivanje je formalno priznanje trajne vrijednosti i izuzetnog značaja Memorijala – ne samo za Mostar, već i za Evropu u cjelini. I ta nominacija podsjeća da su projekti modernističkog doba sve više predmet zaštite baštine.

co+re 2023 heuristička istraživanja dizajna će podsjetiti, istražiti i projektirati u buduće sinergije i veze između ova dva mjesta izvrsnosti koja drže Mostar – Mostar. Radionica će se fokusirati na urbane prostore i prakse koje povezuju to dvoje, na mikelanđelski prostor bremenit energijama za pozitivne promjene.

IDEAA Mostar

Pročitajte novosti i aktualnosti koje redovno objavljujemo na našoj stranici i ujedno Vas pozivamo da nas pratite na našin socijalnim mrežama.

Najnoviji projekti